Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus: vláda nás podceňuje. Snažíme se po svém

 Liberální ekonomie je založena na premise, že pokud bude každý člověk maximalizovat svůj zisk, bude automaticky maximalizován i zisk celé společnosti. U opatření proti šíření koronaviru to prostě neplatí.

V pátek večer jsme na tiskové konferenci opět sledovali unaveného premiéra a tři klíčové členy vlády, jak se snaží vysvětlit právě přijatá opatření. Snažili se hodně a jejich vůli vysvětlovat jsem tentokrát věřil. Ale neumí to a podle toho dopadla i páteční tisková konference.

Zásadní informace, která se dosud ve všech textech o epidemiologických opatřeních ztrácí, je rozdíl mezi pohledem jednotlivce a pohledem celé společnosti. Liberální ekonomie je založena na premise, že pokud bude každý člověk maximalizovat svůj zisk, bude automaticky maximalizován i zisk celé společnosti. Nicméně v řadě situací je tato premisa minimálně sporná. A v oblasti protiepidemických opatření prostě neplatí.

Představme si dvě často zmiňované modelové situace. Jestliže odjedu na neděli jezdit na běžkách do hor, to je přeci epidemiologicky super. Ano, ale pouze z mého soukromého pohledu. Pro mne jako jednotlivce je skutečně nebezpečí nakažení zanedbatelné (a pravděpodobně nižší než v bydlišti). Budu na čistém vzduchu, daleko od civilizace, sportovat, posílím si kondici a uvolním stres. Pokud se však takto na hory vydá 50 000 lyžařů, je to z pohledu společnosti katastrofa. Zastaví se u benzinové pumpy, sjedou se na parkovišti, kde kromě kontaktu s hlídačem spolu proberou plány na výlet, budou se potkávat u turistických ukazatelů, u okénka koupí dětem rohlík, čokoládu a čaj nebo limonádu. Každý přijel z jiného kouta Čech a přivezl si s sebou svůj lokální kmen koronaviru. To, co bylo zanedbatelné nebezpečí pro jednotlivce, po vynásobení padesáti tisíci prudce stoupne. Jestliže je v populaci jedno promile nakažených, bude mezi těmi lyžaři padesát roznašečů nákazy, a to už je pořádná nálož.

Podobná situace je u návštěvy škol. Došli jsme v ČR ke stavu, že děti chodí do škol daleko od domova (z Jablonce do Liberce a z Liberce do Jablonce, protože tam je přece lepší škola). Má-li se ráno dostat (odhadem) milion dětí do školy a odpoledne stejné množství ze školy domů, jsou to ráno i odpoledne včetně jejich rodičů-řidičů dva miliony lidí v pohybu, kteří se logicky někde potkají, komunikují spolu, a předávají si koronavirus.

To, o co se více nebo spíš méně úspěšně pokoušejí naši epidemiologové, je totálně omezit pohyb lidí a jejich setkávání. A toho dosáhneme, pokud zůstaneme doma a omezíme všechny zbytečné cesty. Každé jednotlivé opatření můžeme snadno napadnout jako nicotné – zvlášť z individuálního pohledu nechápu, čím zhoršuji epidemii, když si dojdu koupit sako, zajdu do poloprázdné galerie nebo se s dětmi projedu na saních. Ale teprve všechna ta opatření v součtu působí protiepidemicky z pohledu společnosti. Tohle ale za celý rok téměř nezaznělo (a pokud, tak ojediněle a zastřeně).

Pražský IKEM má nad vchodem transparent: Řídíme se pravidlem 4 R: ruce, roušky, rozestupy, rozum. Ano, ten rozum nám všem značně chybí. Často chybí vládě při vyhlašování jednotlivých opatření, zcela chybí opozici v Poslanecké sněmovně, chybí našim senátorům, soudcům, a často se jím neřídíme ani my občané, když víc přemýšlíme, jak nařízení obejít, než jak je dodržovat.

Potřebovali bychom víc důvěřovat svým politikům. Jak jim ale máme věřit, když vidíme, jak se zúčastní oslav v zavřených restauracích, sedí na tribuně při fotbale (kde si předem schválí výjimku), jezdí na dovolenou do rizikových exotických destinací (které by ostatním nejraději zakázali) a nedokážou zajistit ani to, aby si všichni poslanci při jednání v Parlamentu nasadili (povinnou) roušku.

Vláda dala navíc jasně najevo, že v jejích očích má ekonomika naprostou a bezvýhradnou přednost před zdravím lidí. Máme zůstat doma, nikam nechodit, přestat sportovat, o kultuře ani nemluvím. Děti nesmí chodit do školy, studenti na univerzitu a do knihoven. Dokonce je nyní dětem zakázáno navštívit vlastního rodiče – děti, jejichž rodiče žijí odděleně, musí po celou dobu uzávěry zůstat pouze u jednoho z nich (pokud nemají soudem stanovenou střídavou péči*). Ale fabriky vesele kouří a každé ráno se do nich dopravují, často přes půl republiky, více než dva miliony zaměstnanců. Jistě, rohlíky se musí upéct, elektřina vyrábět a popelnice vyvézt. Ale pokud by se vyrobilo o pár aut (nebo dlaždiček) méně, nic by se nestalo a přenos viru by se zbrzdil výrazně víc.

Zásadní chyba je ale v informování veřejnosti. Informace jsou neúplné, mění se v čase, a jsou předávány neprofesionálně. Už před rokem se mluvilo o informační kampani. Pokud by stát najal dobré profesionály, kterým lidé důvěřují, dokázali by předávat informace po malých dávkách, ale přitom tak, aby si to všichni pamatovali. Starší generace si pamatuje na uhlazeného Karla Pecha a jeho televizní heslo „Chcete-li nám někdy psát, tři jedničky padesát.“ Všichni si (dnes už neplatné) PSČ televize pamatovali, stejně jako pravidla kultivované řeči, slušného chování nebo silničního provozu, s nimiž pravidelně před televizními zprávami krátce, srozumitelně a zapamatovatelně seznamoval. Zdeněk Svěrák, Petr Čtvrtníček nebo Vojta Dyk by takový úkol jistě skvěle zvládli.

Máme smůlu, že máme neprofesionální vládu i opozici. Vláda nemá dost odvahy vyhlásit jakékoli opatření, u něhož necítí podporu lidí. Vědí vůbec, že by nás o oprávněnosti nepopulárních opatření měli a mohli přesvědčit? A opozice si v kritické chvíli plete protiepidemická opatření s předvolebním bojem, a i za cenu velkých ztrát na životech se s vládou nechce shodnout na společném postupu – pod heslem čím pro zemi pod současnou vládou hůř, tím pro opozici lépe. Volby budou přeci už za sedm měsíců. A konečně každý z nás má nějakou drobnost, v níž opatření nedodržuje – vždyť to v celonárodní epidemii nehraje roli a já se JINAK chovám příkladně, myslíme si.

Vláda výrazně posunula rétoriku a nemám důvod pochybovat, že se snaží s koronavirem bojovat. Podceňuje ale většinu lidí. Ve svém okolí vidím, že lidé nadávají, ale celkově se (skoro) všichni snažíme do velké míry protiepidemická opatření dodržovat. Raději silná opatření po kratší dobu, než polovičatá opatření trvale. Chtěli bychom ale věřit, že budou užitečná a na jejich konci nás čeká odměna.

* Zpráva ČTK z 26.2.2021 (https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vyber-z-pravidel-omezeni-pohybu-osob/2001927) uvádí: Pro rozvedené rodiče, kteří mají děti ve střídavé péči a pravidelně si je předávají, platí výjimka ze zákazu pohybu pro zajištění péče o děti. Doporučeno je mít s sebou rozhodnutím příslušného orgánu o střídavé péči. I na stránce Ministerstva vnitra ČR (https://okresy.mvcr.cz/) se „doporučuje mít s sebou rozhodnutí příslušného orgánu o střídavé péči“. Z vlastní zkušenosti vím, že se takové soudní rozhodnutí vyžaduje. Nebylo nám umožněno, abychom vnuka, který je soudem svěřen do péče matce, ale s otcem se pravidelně stýká, převezli z bydliště v okresu Rakovník za otcem do Prahy se zdůvodněním, že nejde o soudem stanovenou střídavou péči. (Doplněno 3.3.2021.)

Autor: Vladimir Rogalewicz | čtvrtek 4.3.2021 17:18 | karma článku: 12,29 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Vladimir Rogalewicz

Covid není neškodný

Přestože se testuje jen minimálně, počet testem potvrzených nákaz virem COVID-19 minimálně od začátku června prudce roste.

25.7.2022 v 0:46 | Karma: 12,78 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Povinné očkování: nevylejme vaničku i s dítětem

V platnost vstupuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví o povinném očkování proti covidu pro vybrané profese a pro lidi nad 60 let. Nová vláda ihned přispěchala s ujištěním, že tuto vyhlášku zruší. Je to rozumné?

12.12.2021 v 0:45 | Karma: 31,92 | Přečteno: 5798x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Covid v Česku: Konečně reálná data

Před 14 dny jsem na tomto místě volal po podrobných statistikách šíření covidu v Česku. Chyběly mi zejména údaje v členění podle věku a typu očkování.

22.11.2021 v 2:25 | Karma: 18,98 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Jaká data o onemocnění covidem mi chybí

Již od začátku září bylo jasně vidět, že vývoj počtu obyvatel nakažených covidem sleduje téměř přesně loňské údaje, pouze vlna epidemie letos nastoupila o jeden měsíc později. Tomu ale neodpovídá oficiální komunikace státu.

4.11.2021 v 15:05 | Karma: 22,30 | Přečteno: 755x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

COVID: Kolik procent obyvatel má být naočkováno?

Podle ministerstva zdravotnictví potřebujeme, aby bylo naočkováno 70, 75, nebo možná dokonce 85 % obyvatel. Kolik lidí to ale ve skutečnosti je a jak se k těmto číslům blížíme?

17.9.2021 v 0:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08

Aktualizujeme Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 921x
Vystudovaný matematik a statistik, docent působící v oblasti veřejného zdraví a managementu zdravotnických služeb. Se zájmem o kulturu, zejména divadlo, hudbu. Senior, který žasne nad vývojem světa.

Seznam rubrik