Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo se snad ještě zajímá o kulturu?

Pavel Šporcl napsal před měsícem ve svém otevřeném dopise premiérovi: „Kultura obecně přestala existovat.“ Je to pravda?

Zákaz koncertů a divadelních představení, ale následně i výstavní činnosti, zavření muzeí, galerií a knihoven, který trvá v podstatě bez přestávky už více než rok, pouze odhalil smutnou tvář kultury v Čechách. Sice se zdá, že kultuře nejvíce uškodil současný lockdown, ale ve skutečnosti je to jen důsledek stavu, který trvá už hodně dlouhou dobu. O kulturu má zájem asi jen úzká skupina lidí, kteří jsou často okolím považováni za podivíny nebo za nějaké intelektuály vzdálené běžnému životu. A v diskusích najednou zjistíte, že za kulturu jsou v Česku považovány prefabrikované produkty zábavního průmyslu.

Myslíte, že přeháním? Rodiče, kolik z vás už vzalo své pubertální děti do Národního divadla? A na představení nějakého malého divadla s lehce alternativním repertoárem. Středoškoláci a vysokoškoláci, kdo z vás už navštívil hudební festival v Litomyšli či Českém Krumlově? Slyšeli jste o Collegiu 1704 a Václavu Luksovi? Víte, kdo byla Hana Hegerová, která před pár dny zemřela? A znáte nějaký šanson, které tak skvěle interpretovala? Víte, kdo je Tomáš Dianiška a viděli jste některou jeho hru v divadle? A které pražské (brněnské, ostravské, plzeňské) divadlo má v současnosti nejzajímavější repertoár? Bavíte se se spolužáky o divadle, které jste viděli? A kterou výstavu obrazů navštívíte, jakmile se galerie otevřou? Znáte nějakého českého malíře nebo sochaře?

Současný stav je výsledkem dlouhodobého vývoje. Ze stránek českých obecných médií téměř úplně vymizela kulturní kritika. Pokud se zprávy z kultury vůbec objeví, jsou to redakční zprávy upozorňující na budoucí události, nikoli kvalitní kritické zhodnocení proběhlého. Z tištěných deníků zůstala kultura zastoupena pouze v Lidových novinách, i zde nedostatečně. V současné době se mnoho divadel i orchestrů snaží udržet kontakt s publikem pomocí online projektů. O kolika z nich jste se dozvěděli z médií a přečetli si fundovanou recenzi. Abych byl upřímný, pár se jich objevilo, ale svým zařazením, umístěním mezi ostatními zprávami i formou pouze bezhlučně prošuměly.

Ryba smrdí od hlavy. Kolik politiků se o kulturu zajímá? Jsem velice častý návštěvník divadel i koncertů. Politiky jsem tam potkával naposledy v první polovině devadesátých let, tehdy i ministři navštěvovali běžná divadelní představení. Dnes nepřijde prezident, premiér ani hejtman už ani na zahajovací koncert Pražského jara nebo na výjimečnou premiéru v Národním divadle, ať už v Praze, Brně nebo Ostravě. Nejsmutnější pohled je na galerii nekulturních ministrů kultury. Nástup toho posledního, Lubomíra Zaorálka, byl nadějný; o kultuře mnoho ví a měl (snad skutečný) zájem řešit dlouhodobé problémy. Velice brzy byl ale ostatními členy vlády ostrakizován a odkázán na politickou periférii, odkud se mu už nepodařilo (téměř) nic prosadit. Nakonec pro něj Ministerstvo kultury bude zřejmě pouze čekárnou na významnější post ministra zahraničních věcí.

Největší vinu na všem má asi výchova – jednak v rodinách, jednak ve škole. Nejsem si jist, nakolik se děti v rodinách setkávají s kvalitní literaturou, hudbou, divadlem. Ve škole hodiny literatury, hudební či výtvarné výchovy ubývají, a často jsou místo vytváření vztahu studentů ke kultuře a zprostředkování historicky poučené orientace zaměřeny na memorování dat narození a seznamů děl. Nebo se na nějaké střední škole čtou recenze knih a studenti o nich diskutují?

A tak nedávné výzvy Pavla Šporcla i Asociace profesionálních divadel ČR pouze prošuměly bez větší pozornosti. I když upozorňovaly na naprosto bezprecedentní přezíravost, kdy epidemiologická opatření dopadala velice těžce na kulturu, společenský život i amatérský sport, zatímco celé vedení státu se klanělo Zlatému teleti. Jinak totiž nejde nazvat stav, kdy zůstaly zcela mimo epidemiologická opatření největší zdroje nákazy, například automobilky v Kvasinách či v Kolíně, a kdy měla vláda obrovský zájem o řešení otevřených obchodů se zbraněmi či hobby marketů, ale knihovny nesměly ani vydávat knihy přes okénko a galerie (jejichž počty návštěvníků se počítají na jednotky za hodinu) musely zavřít.

Zdá se mi, že celá onlinová snaha divadel a orchestrů i výzvy k řešení kritické situace vyjdou vniveč, pokud s tím všichni, každý z nás, něco neuděláme. Jakmile pandemie ochabne, vezměme své děti do Národní galerie, zajeďme s nimi do Národního divadla a navštivme s nimi nějaké zajímavé představení v divadle. A bavme se s nimi o tom. Nemusíme moc vědět ani o divadelní teorii, ani o malířství. Ale sdílejme s nimi své pocity. A vyzývám tímto státní i lokální politiky, aby šli příkladem. Městské divadlo v Mladé Boleslavi, Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře, nebo Ostravské centrum nové hudby ukazují, že to nese ovoce.

Těším se, že se v divadlech, na koncertech i ve výstavních síních budeme už brzy zase potkávat. To bezprostřední setkávání s živou kulturou, napětí mezi jevištěm a hledištěm, ani přestávkovou náladu při sektu nebo kávě nelze přes obrazovku počítače přenést.

Autor: Vladimir Rogalewicz | neděle 11.4.2021 22:29 | karma článku: 16,31 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Vladimir Rogalewicz

Covid není neškodný

Přestože se testuje jen minimálně, počet testem potvrzených nákaz virem COVID-19 minimálně od začátku června prudce roste.

25.7.2022 v 0:46 | Karma: 12,78 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Povinné očkování: nevylejme vaničku i s dítětem

V platnost vstupuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví o povinném očkování proti covidu pro vybrané profese a pro lidi nad 60 let. Nová vláda ihned přispěchala s ujištěním, že tuto vyhlášku zruší. Je to rozumné?

12.12.2021 v 0:45 | Karma: 31,92 | Přečteno: 5798x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Covid v Česku: Konečně reálná data

Před 14 dny jsem na tomto místě volal po podrobných statistikách šíření covidu v Česku. Chyběly mi zejména údaje v členění podle věku a typu očkování.

22.11.2021 v 2:25 | Karma: 18,98 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

Jaká data o onemocnění covidem mi chybí

Již od začátku září bylo jasně vidět, že vývoj počtu obyvatel nakažených covidem sleduje téměř přesně loňské údaje, pouze vlna epidemie letos nastoupila o jeden měsíc později. Tomu ale neodpovídá oficiální komunikace státu.

4.11.2021 v 15:05 | Karma: 22,30 | Přečteno: 755x | Diskuse| Společnost

Vladimir Rogalewicz

COVID: Kolik procent obyvatel má být naočkováno?

Podle ministerstva zdravotnictví potřebujeme, aby bylo naočkováno 70, 75, nebo možná dokonce 85 % obyvatel. Kolik lidí to ale ve skutečnosti je a jak se k těmto číslům blížíme?

17.9.2021 v 0:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 921x
Vystudovaný matematik a statistik, docent působící v oblasti veřejného zdraví a managementu zdravotnických služeb. Se zájmem o kulturu, zejména divadlo, hudbu. Senior, který žasne nad vývojem světa.

Seznam rubrik